ORANJE SCHRIJFT HISTORIE: Brazilië verslagen

0

Oranje gaat na twaalf jaar een halve finale spelen op een WK. De ploeg van Van Marwijk heeft in een even bizarre als heroïsche wedstrijd de titelkandidaat Brazilië na een 1-0-achterstand bij rust met 2-1 verslagen.

Nederland is een fantastische winnaar van een kwartfinale en mag zich vanaf nu een titelkandidaat noemen, want wie de tegenstander ook wordt in de halve finale Oranje is dinsdag favoriet. De oranje ploeg onderging een sensationele metamorfose, want in de eerste helft was Brazilië heer en meester met bij vlagen sambavoetbal. Maar Oranje hield de schade beperkt tot 1-0 en boog die achterstand na rust om met twee doelpunten waarbij Wesley Sneijder betrokken was. De Utrechter is vanaf vandaag de topfavoriet om de Gouden Bal te winnen voor de beste voetballer van 2010.

Nederland zal nog jaren napraten over deze wedstrijd, die aanvankelijk een drama dreigde te worden. Nog de warming-up viel Mathijsen af en hij werd vervangen door Ooijer. Brazilië begon sterk en zelfverzekerd en zette meteen het op de keel van Oranje. Binnen een paar minuten was Robben al aangepakt door Dani Alves en Bastos. Ondertussen bouwde de ploeg van Dunga aan sterke aanvallen. In de achtste minuut scoorde Robinho, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. Het had een waarschuwing moeten zijn, maar binnen honderd tellen was het wel 1-0, toen uit een pass van Felipe Melo Robinho door het centrum van de defensie heensneed. De spits scoorde nu weer: 1-0.

Kort daarna zocht Kuyt het doel met een knap schot, dat door Julio Cesar werd gekeerd. Heitinga kreeg geel na een overtreding op Luis Fabiano. Brazilië leek over Oranje heen te lopen. Stekelenburg redde knap op schoten van Kaka en Maicon. Daarbij miste Juan een goede kans. Nederland leek vleugellam, maar meteen na rust pakte Oranje meer initiatief.

In de strijd liep Van der Wiel tegen een gele kaart op waardoor hij wordt geschorst van de halve finale. Na tien minuten kwam Oranje terug met een bizarre goal. Julio Cesar verkeek zich op een schot van Sneijder, die door Felipe Melo in eigen doel werd gewerkt.

Brazilië reageerde als door een wesp gestoken maar kon het tij niet keren. De Jong liep ook tegen een gele kaart op, die hem op een schorsing komt te staan. Kaka kreeg een goede kans na een mistrap van Ooijer maar schoot de bal naast. Het bleek een stuiptrekking, want in de 68e minuut sloeg Oranje toe. Sneijder scoorde na een prachtig ingestudeerde corner die door Robben werd getrapt en bij de eerste paal werd doorgekopt door Kuyt. Sneijder kopte de bal achter Julio Cesar en Lucio. Met zijn hoofd, alsof hij het zelf niet kon geloven. De Utrechter heeft zich daarmee onderscheiden als dé ster van dit toernooi. Het was pas voor de derde keer op dit toernooi dat een ploeg een achterstand wist om te zetten in een voorsprong.

In het laatste kwart van de wedstrijd zag Brazilië de nederlaag gelaten op zich afkomen. Felipe Melo liep in de 73e minuut tegen een rode kaart op na natrappen op Robben. Nederland miste in de slotfase enkele goede kansen. Van Persie, Sneijder en Kuyt verzuimden om de wedstrijd in het slot te gooien.