ORANJE NAAR DE FINALE

0

Oranje heeft zich voor de derde keer in de geschiedenis geplaatst voor de finale van het WK. Na 32 jaar mag de hele wereld naar het Nederlands elftal kijken, omdat de ploeg van Van Marwijk vanavond met 3-2 wist te winnen van Uruguay.

Het doet er niet toe hoe de kwalificatie tot stand is gekomen en waarom het tegen een relatief niet al te sterk Uruguay tot de laatste seconde spannend bleef. Nederland won de wedstrijd op individuele klasse zonder daadwerkelijk te schitteren. Alleen na de tweede treffer van Oranje verzuimden de sterren om de wedstrijd in het slot te gooien.

Uruguay zorgde wel een verhoogde hartslag bij het oranje legioen, want de ploeg wilde zich niet gewonnen, geven. Oranje startte onzeker en gaf zelfs de eerste kansen weg. Maar na 18 minuten zorgde Giovanni van Bronckhorst met een daverende knal voor de eerste treffer. De Feyenoorder scoorde in de voorlaatste wedstrijd in zijn loopbaan vanaf 36 meter. Doelman Muslera had geen schijn van kans.

Nederland profiteerde van de voorsprong maar gaf het overwicht na een kwartier uit handen. Vlak voor rust kwam Uruguay terug met een prachtig doelpunt van Diego Forlan, de beste man op het veld. Hij draaide knap weg van Heitinga en verraste Stekelenburg met een keihard schot. Kort daarvoor had hij een goede kopkans net gemist. Op slag van rust redde Stekelenburg knap op een vrije trap van Forlan.

Na rust speelde Van der Vaart voor De Zeeuw, die net echt sterk uit de verf kwam als vervanger van De Jong. Vijf minuten na rust leek de spanning bij Oranje door te slaan, nadat Stekelenburg in de fout ging bij Cavani. Perreira schoot de bal naar het lege doel maar Van Bronckhorst voorkwam met een kopbal de achterstand.

Uruguay speelde verrassend goed en verzette veel werk. Diego Perez was over het hele veld een stoorzender. Halverwege de tweede helft nam Oranje weer het initiatief en stond ook de Big Four eindelijk op. Uit een aanval over Van Persie en Van der Vaart redde Muslera nog wel en schoot Robben in de rebound naast. Twee minuten later zette Sneijder na een mooie aanval over Robben, Van Persie en Van der Vaart Oranje op voorsprong, zijn vijfde goal op dit WK. Het doelpunt was voor de objectieve hawk-eye buitenspel, omdat Van Persie in de baan van het schot stond. Drie minuten later besliste Robben met een kopbal op aangeven van Kuyt het duel.

Uruguay tekende eigenlijk al de capitulatie door Forlan van het veld te halen. Robben miste de kans op 4-1 met een rush. Een prachtig uitgevoerde vrije trap van Cavani werd door Maxi Perreira in de blessuretijd benut. Zodoende volgde er nog een hectische slotfase, maar Oranje hield stand en mag met 3-2 en een zesde zege op rij zich een waardige finalist noemen.