Grieken boeken eerste zege op WK

0

Griekenland heeft de spanning in groep B opgevoerd door de wedstrijd tegen Nigeria met 2-1 te winnen. Het was de eerste keer dat de Grieken op een WK wisten te scoren en ook de eerste keer dat ze punten pakken.

De ploeg van Otto Rehhagel begon aan de wedstrijd als een veredeld café-elftal en leek tegen een tweede nederlaag op dit WK aan te lopen. Doelman Tziolis leek zijn ploeg in een kansloze positie te drukken na een magistrale blunder op een onschuldige vrije trap van Kalu Uche in de zestiende minuut. Nigeria speelde overtuigend beter, maar een domme rode kaart voor oud-Spartaan Kaita wegens natrappen gaf de wedstrijd een nieuwe wending. Met een man meer durfden de Grieken plotseling wel aan te vallen. Doelman Enyeama redde een paar keer knap, o.a. op een schot van Salpingidis. Haruna redde op de doellijn bij een hakje van Samaras. Maar op slag van rust viel de gelijkmaker. Salpingidis schoot na een afgeslagen aanval de bal via Haruna in het doel. Het was de eerste Griekse treffer in de WK-geschiedenis.

Met een man minder kon Nigeria eigenlijk niet meer zijn spel opleggen aan de Grieken. Daarbij viel Taiwo met een blessure uit. Een kopbal van Kyrgiakos werd knap gered door Enyeama. Enkele minuten later volgde een sensationele fase. Yobo kopte de bal voor Gekas, die kon inschieten, maar Enyeama redde knap met een reflex. Uit de volgende aanval kwam Yakubu vrij voor doelman Tzorvas, maar die redde knap. Voor een leeg goal wist Obasi de rebound naast het doel te schieten. Daarmee had Nigeria zijn kruit verschoten. Enyeama redde vervolgens knap op een kopbal van Samaras, maar in de 70e minuut faalde de keeper op een schot van Tziolis. In de rebound drukte Torosidis de bal over de lijn.

Plotseling stond Griekenland voor. Karagounis durfde daarna vaker uit de tweede lijn te schieten, maar het leverde geen treffers meer op. De Grieken koesterden de voorsprong en hebben nog een kans om de eerste ronde te overleven (en in theorie zelfs de kans om de groep te winnen). Nigeria is nog niet uitgeschakeld maar moet op de slotdag tegen Zuid Korea winnen om nog een kans te maken.