Forlan maakt einde aan Zuid Afrikaanse droom

0

Zuid Afrika is het eerste gastland dat aan de eerste twee wedstrijden slechts een punt heeft overgehouden. De Bafana Bafana leden in Pretoria hun eerste nederlaag van dit toernooi. Uruguay won met 3-0 dankzij twee treffers van topscorer Forlan.

Het resultaat zal een grote domper zijn voor het publiek in Zuid Afrika, dat over vijf dagen van Frankrijk moet winnen om niet het eerste gastland te worden dat na de groepsronde is uitgespeeld. Na de bemoedigende wedstrijd tegen Mexico verwachtte het publiek misschien wel wonderen, maar Zuid Afrika was vijftien duels ongeslagen gebleven.

Uruguay liet zich door deze cijfers niet ontmoedigen. De ploeg ging vanaf de aftrap op jacht naar de eerste WK-zege in 20 jaar (en de tweede in 40 jaar). De ploeg van Tabarez domineerde de wedstrijd en kwam halverwege de eerste helft aan de leiding door een zondagsschot van Diego Forlan, die via Mokoena de bal onder de lat het doel in zag ploffen. De treffer leek de thuisploeg te ontmoedigen. Uruguay controleerde de wedstrijd en gaf weinig weg. Suarez was in de 33e minuut dicht bij een tweede goal maar hij schoot in het zijnet. Mphela was slechts een keer gevaarlijk met een kopbal, maar de bal vloog over de doellat.

Na rust ging Uruguay op jacht naar de tweede treffer. Uiteindelijk zou die een kwartier voor het einde vallen. Suarez was na enkele fopduiken eens echt geraakt in het strafschopgebied. Doelman Kuhne werd uit het veld gestuurd en Forlan mocht vanaf elf meter de executie voor het gastland uitvoeren. Daarmee was de blonde held van de Europa League ook meteen de topscorer van dit WK. In de slotminuut zorgde Alvaro Pereira op aangeven van Luis Suarez voor de derde treffer. Daarmee bezegelde Uruguay het lot van Zuid Afrika, dat als gastland de grootste nederlaag in de groepsfase leed.

Uruguay nam de winst met beide armen aan en mag hopen op een plek bij de laatste zestien. Ook dat zou voor het eerst sinds twintig jaar zijn. Het is de grootste zege voor Uruguay sinds 1954, toen Schotland met 7-0 werd verslagen.