Duitsland vernedert Engeland: 4-1

0

Duitsland heeft zich met een zelden vertoonde overmacht geplaatst voor de kwartfinale van het WK. De Mannschaft versloeg Engeland met 4-1 en mag zich zonder schroom op de borst slaan. Een glaszuivere goal van Lampard werd niet geteld.

Engeland werd op alle fronten voorbij gelopen door een veel beter (niet alleen qua spel maar ook qua motivatie) Duitsland. De voetbalwereld spreekt geen Engels meer in Zuid Afrika en voor de zoveelste keer is aangetoond dat de wereldtitel van 1966 een misplaatste vergissing van de voetbalgoden was.

Natuurlijk zullen de Engelsen hun verlies voor een deel toeschrijven aan een zelfde soort arbitrale fout, die hen in 1966 die wereldtitel bracht. De International Board, een Brits instituut dat over de spelregels gaat, zal nu definitief door de FIFA moeten worden terecht gewezen om toch tv-beelden toe te laten bij het eventueel toekennen van treffers.

Maar als de Engelse fans echt verstand van voetbal hebben zullen ze toegeven dat de sterren Terry, Gerrard en Rooney op dit toernooi geen moment hun reputatie uit de Premier League waarmaakten. Het was een ontnuchterende nederlaag voor de ploeg van Capello en bijna net zo beledigend als het afscheid van Frankrijk en Italië.

De Duitse ploeg speelde een fantastische wedstrijd en leek over de Engelsen heen te denderen. Vanaf het begin legde Duitsland de Engelse defensie op de pijnbank. Özil kreeg in de vijfde minuut al een goede kans, maar James redde knap. In de 20e minuut was het wel raak. Bij een uittrap van doelman Neuer kwam Klose tussen Terry en Upson vrij voor het doel. Met een prachtig subtiel tikje speelde de spits ook James uit. Het is al zijn twaalfde goal op een WK.

De Engelse ploeg viel daarna volledig door de mand. De defensie van Engelse ploeg was zo zacht als boter. Khedira en Müller werkten met hakjes de bal bij Klose, die nu wel voor James miste. Een minuut later speelde Müller Podolski vrij en die miste niet: 0-2. Duitsland leek op rozen. Klose miste zelfs een goede kans op 0-3.

Maar Engeland pakte in de 38e minuut de draad op. Uit een vrije trap van Gerrard troefde Upson doelman Neuer af. De tegengoal gaf Engeland hoop, want binnen een minuut kogelde Lampard de bal achter Neuer. Met het blote oog was te zien dat de bal achter de doellijn viel. De goal werd niet toegekend bij de eerstvolgende counter miste Podolski het doel op een haar.

Na rust had Engeland niet meer de kracht om Duitsland het mes op de keel te zetten. Lampard kogelde een vrije trap op de lat in de 52e minuut. Maar bij de counters was John Terry een zwakke schakel. Halverwege de tweede helft sloeg Duitsland het definitieve gat. Uit een prachtige counter zorgde Schweinsteiger ervoor dat Müller helemaal vrij 3-1 kon maken. Twee minuten later viel het doek liep Özil Barry voorbij alsof hij er niet stond en stelde Müller in staat om ook nog 4-1 te maken. Daarna was de wedstrijd gelopen. Voor het eerst eindigde een duel tussen beide grootmachten na 90 minuten met een winnaar. Duitsland heeft altijd de laatste acht gehaald sinds de Tweede Wereldoorlog.