Brazilië verslaat Chili na fantastische match

0

Brazilië heeft met bijzonder veel moeite de kwartfinales van het WK in eigen land weten te bereiken. De Goddelijke Kanaries wisten over 120 minuten niet langs Chili te komen, maar doelman Julio Cesar hielp de ploeg met strafschoppen naar de winst.

Beide ploegen begonnen zwak en vol zenuwen aan de wedstrijd. Met veel slordigheden was het een rommelige beginfase met veel fouten van beide kanten. Na 18 minuten was het David Luiz die zijn Brazilië op voorsprong bracht. Uit een corner kopte Thiago Silva door, waarna de bal door waarschijnlijk door Luiz werd binnengetikt. De beelden wezen echter uit dat het een eigen goal was van de Chileen Gonzalo Jara.

Nog voor rust zorgden de Chilenen voor een gelijke stand. Door Braziliaans geklungel kwam de bal terecht bij Alexis Sánchez, die niet faalde: 1-1. Brazilië bleef de betere ploeg en kreeg de beste kansen. Neymar kreeg via een kopbal nog een grote kans op de 2-1, maar de bal werd goed geblokt door de Chileense verdediging.

In de tweede helft zetten de Chilenen steeds dieper druk, iets waar de Brazilianen duidelijk moeite mee hadden. De Chilenen kregen meer grip op het duel en creëerden via Aranguiz dé kans op de 2-1. Zijn vlammende poging werd knap gered door Júlio César. Frustratie kroop in de ploeg van Scolari, die op een aantal striemende fluitconcerten werd getrakteerd vanaf de tribunes.

In de slotfase werd het gastland toch weer wat sterker. Eerst vergat invaller Jo zijn voet tegen een scherpe voorzet van Hulk aan te zetten. Even later ging Hulk voor eigen succes, na eerst drie verdedigers te hebben omspeeld. Keeper Bravo hield Chili op de been door het harde schot van Hulk tegen te houden, en stelde daarmee een verlenging vast.

In de verlenging leken de krachten op bij beide ploegen, ware het niet dat de invaller van Chili Pinilla bijna de droom van elke Braziliaan aan flarden schoot. In de ultieme slotfase van de verlenging haalde de Chileens verwoestend uit van 18 meter, maar zijn inzet raakte de lat. Niet veel later floot scheidsrechter Howard Webb voor de laatste keer, wat betekende dat de wedstrijd via penalties beslist zou gaan worden.

In de strafschoppenserie begon David Luiz voortvarend, maar daarna werden vier penalty’s gemist. Júlio César redde op schoten van Pinilla en Sanchez, terwijl  Willian en Hulk mistten voor Brazilië. Uiteindelijk was het Neymar die de beslissende strafschop er wél inschoot, terwijl Jara hard de paal raakte.

Zo kwam Brazilië goed, heel goed weg in Belo Horizonte. De vreugde bij de Brazilianen was er niet minder om, want het kan zich gewoon gaan opmaken voor de kwartfinale. Daarin speelt het tegen Colombia of Uruguay, die later op zaterdagavond tegenover elkaar staan.