Brazilië ontsnapt tegen sterk Egypte: 4-3

0

Brazilië is het toernooi om de Confederations Cup begonnen met een 4-3-zege op Egypte. De winnaar van de Copa America kroop echter door het oog van de naald tegen een sterk Egypte met een strafschop van Kaka in de laatste minuut.

De wedstrijd in Bloemfontein kende een boeiend verloop. Brazilië begon met een voorspelbaar overwicht en Kaka zorgde met een individueel hoogstandje in de vijfde minuut al voor 1-0. De verdedigers van Egypte durfden de nieuwe sterspeler van Real niet aan te pakken en waren te laat toen Kaka zelf kon uithalen. Maar Egypte sloot zich niet op en zorgde vier minuten later al voor de gelijkmaker. Op een voorzet van Abu Treika, de ster van de Afrika Cup 2006, troefde Zidan met een kopbal Dani Alves en Julio Cesar af.

Toch was de vreugde bij de farao’s van korte duur, want in de twaalfde minuut zette Luis Fabiano met een kopbal uit een vrije trap van Elando voor 2-1. Daarna domineerde Brazilië echt de wedstrijd met soms een vlaag van sambavoetbal. Juan was de gevaarlijkste man bij spelmomenten en zorgde bij zijn derde poging voor de derde treffer in de 37e minuut uit een hoekschop van Elano, nadat doelman El-Hadary een vrije trap van Dani Alves had gestopt.

Brazilië speelde met iets teveel zelfvertrouwen en des te slordiger. Vlak voor rust kopte Hosni een voorzet van Moawad net over het doel. Het bleek een goede waarschuwing want meteen na rust nam de kampioen van Afrika brutaal het initiatief, met een extra aanvaller als invaller. Het publiek kreeg een zeldzame demonstratie van snel mediterraan voetbal te zien van Egypte. Een prachtige combinatie leverde een kans op voor Shawky, die genadeloos uithaalde in de 54e minuut. Nog geen veertig tellen later was het al gelijk toen Abu Treika Zidan vrijspeelde en de spits van Borussia Dortmund scoorde.

Egypte was duidelijk beter voorbereid op de omstandigheden, waarbij vooral de verraderlijke hoogte een rol speelde en de energie van Brazilië brak. Invaller Pato kreeg nog een goede kopkans die slordig over het doel werd gekopt, maar Egypte was verrassend genoeg de bovenliggende partij. Julio Cesar hield zijn ploeg in race met enkele reddingen.

In de 89e minuut werd na een vrije trap een schot van Lucio van de lijn gekeerd door El Mohamadi met zijn hand. Howard Webb besloot op advies van de vierde man om een strafschop te geven, die door de vermoeide Kaka feilloos werd benut. El Mohamadi kreeg daarbij een rode kaart. In feite kreeg Brazilië met deze overwinning te veel.

(bron: Giorgio Press Ltd.)