Amerika en Mexico melden zich weer op WK

0

De Verenigde Staten en Mexico hebben zich vannacht als eerste ploegen uit Noord en Midden Amerika geplaatst voor het WK. Beide ploegen wonnen hun wedstrijden. Team USA deed dat bij Honduras (3-2), dat de derde plaats moest afstaan aan Costa Rica.

In San Pedro Sula maakte de finalist van de laatste Confederations Cup een degelijke indruk. Toch leek Honduras voor een stunt te zorgen toen meteen na rust Julio de Leon de thuisploeg op voorsprong zette. De Amerikanen lieten zich echter niet door de omstandigheden in de kolkende arena van de wijs brengen en kwamen via Conor Casey binnen acht minuten weer op gelijke hoogte. Dezelfde speler zette zijn ploeg in de 65e minuut op voorsprong en Landon Donovan duwde het duel in het slot met een derde treffer. Julio de Leon deed daarna nog wel wat terug, maar Amerika haalde soeverein de eindstreep.

Mexico maakte een einde aan alle spanning rondom de ploeg, die in het voorjaar tegen een historische uitschakeling leek op te lopen. De ploeg van Aguirre, die in juli de Gold Cup won, boekte een 4-1-zege op El Salvador en stapte over de drempel van de kwalificatie. Een eigen doelpunt van Marvin Gonzalez opende de score, maar na rust zorgde veteraan Cuahtemoc Blanco voor de ontlading. Daarop volgden nog treffers van Palencia en Vela, maar er tussendoor nog een goal van Martinez.

Costa Rica herstelde zich net op tijd van een inzinking door met 4-0 te winnen van Trinidad. Zodoende is Costa Rica zeker van een plaats in de barrage, maar is het zeker van de derde plaats als woensdag wordt gewonnen van Amerika. Alvaro Saborio scoorde twee treffers, nadat een eigen doelpunt van Abubakr en Centeno de stand naar 2-0 hadden getild. In de slotfase miste Azufeifa nog een penalty voor de thuisploeg.